Asbestattest
Wanneer u in Vlaanderen een woning verkoopt dat werd gebouwd voor 2001, moet u een asbestattest laten opstellen. Dat is sinds 23/11/2022 verplicht. De Vlaamse overheid wil immers evolueren naar zoveel mogelijk asbestveilige huizen. Dat gebeurt via het asbestattest. Wanneer u precies verplicht bent om dit attest aan te vragen en hoe dit dan precies in zijn werk gaat, kan u hier lezen. Benieuwd naar de kostprijs van zo’n attest? Ook die informatie vindt u hier. U kan zelfs meteen geheel vrijblijvend contact opnemen met organisaties die een asbestattest kunnen afleveren.
Wat is een asbestattest?
Vlaanderen volledig asbestvrij maken, is niet realistisch. Daarom kiest de overheid voor asbestveiligheid. Dat betekent dat zo’n 90% van de nog aanwezige asbest verwijderd moet worden. Om dit te kunnen realiseren, moet alle asbest geïnventariseerd worden en waar mogelijk ook verwijderd.
Het asbestattest geeft een overzicht van de aanwezige asbest in een gebouw. Een deskundige zal in kaart brengen of en waar er asbest aanwezig is in de woning en op het aanliggende terrein.
Daarnaast beschrijft het welke materialen of onderdelen asbest bevatten, waar deze materialen zitten, wat de staat is van het asbest en hoe het asbest veilig kan worden beheerd of verwijderd. Enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van de woning worden geïnventariseerd in het document.
Het onderzoek kan leiden tot twee mogelijke resultaten: het pand is asbestveilig of niet. Deze conclusie wordt geregistreerd in de databank van het OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Zo krijgt de overheid een beeld van het aanwezige asbest.
Wanneer heeft u een asbestattest nodig?
In bepaalde situaties is het verplicht om een asbestattest te laten opmaken. Bijvoorbeeld wanneer u een woning verkoopt die gebouwd is voor 2001. Een woning slopen die voor 2001 werd gebouwd, vereist ook zo’n attest. In andere situaties kan een asbestattest gewoon erg nuttig zijn. Weet dat er tegen 2032 voor élk gebouw een asbestattest moet zijn.
Bij de verkoop van een gebouw van voor 2001
Wanneer u een woning of ander pand dat gebouwd is voor 2001 verkoopt, moet u een asbestattest aanvragen. Het attest moet worden opgemaakt en afgeleverd bij het ondertekenen van de compromis of de voorlopige verkoopovereenkomst. Het is de verkoper die hiervoor moet zorgen. Het is aan te raden om het attest al ter beschikking te stellen bij het te koop stellen van de woning. Zo hebben potentiële kopers al een idee van mogelijke aanwezigheid van asbest. Een goede informatie wordt door mogelijke kopers zeker geapprecieerd. Zij weten dan of er nog een prijskaartje volgt voor het verwijderen van asbest of niet.
Start de offerteaanvraag
Nuttig bij de renovatie van een gebouw
Als een woning die gebouwd werd voor 2001 wordt gesloopt, is het verplicht om een asbestattest te laten opmaken. Dit is voor het welzijn van de aannemer werknemers die de sloop en eventuele wederopbouw op zich nemen. Als u verbouwt zonder te slopen, is een asbestattest niet verplicht, maar wel aan te raden. U moet immers sowieso een asbestattest hebben tegen 2032. U kan dus evengoed nu al de nodige stappen zetten. En als u dan toch aan het verbouwen bent, is het handig om meteen ook eventuele asbesthoudende materialen te laten verwijderen. Na de verbouwing hebt u dan meer kans op attest met een asbestveilige conclusie.
Vanaf 2032: Verplicht voor alle toegankelijke gebouwen van voor 2001, ook als deze niet verkocht worden
Tot en met 2031 moet u enkel een asbestattest voorzien als u een gebouw van voor 2001 verkoopt. Vanaf 2032 moet er voor élk gebouw van voor 2001 een asbestattest worden aangevraagd. Het maakt daarbij niet uit of u het gebouw verkoopt of niet. Elke woning of ander pand dat gebouwd werd voor 2001, moet een asbestattest hebben, ongeacht of het verkocht wordt.

Asbestattest van gemeenschappelijke delen
Wat met de gemeenschappelijke ruimtes als u op een appartement woont? Ook voor die delen moet er ten laatste tegen 2032 een asbestattest worden opgemaakt. Het maakt daarbij niet uit of u het appartement verkoopt of niet. Op 1 januari 2032 moet er zowel voor het appartement als de gemeenschappelijke delen een asbestattest zijn. Tenminste, als het gebouw voor 2001 werd gebouwd. Als u eerder al uw appartement verkoopt, zal u vanaf 1 mei 2025 een asbestattest moeten hebben voor het appartement zelf en de gemeenschappelijke ruimtes. Wederom alleen als het gebouw dateert van voor 2001.
Wat met verhuur?
Wanneer u een woning of appartement verhuurt, hoeft u geen asbestattest voor te leggen. Ook niet als de bouw van de woonst dateert van voor 2001. Enkel als u sowieso al in het bezit bent van een asbestattest, moet u deze voorleggen aan de huurder. U hoeft er dus geen aan te vragen.
Hoe bekomt u een asbestattest?
Niet eender wie kan een officieel asbestattest opstellen. Enkel gecertificeerde deskundigen die de nodige opleidingen hebben gehad, zijn hiertoe gemandateerd. U moet dus een deskundige aanstellen. Uzelf kan enkele voorbereidingen treffen vooraleer de deskundige aan zijn inspectie begint. We geven hieronder alvast een stappenplan mee.
Stel een asbestdeskundige aan
Enkel een gecertificeerd asbestdeskundige mag een asbestattest opmaken. Deze deskundige heeft een verplicht te volgen opleiding genoten. Op de website van het OVAM vindt u een overzicht van erkende asbestdeskundigen. Niemand anders is gemachtigd om de asbestinventarisatie uit te voeren en het nodige attest op te maken.
Verzamel de nodige documenten zoals bouwplannen
Om een asbestattest te kunnen opmaken, heeft de deskundige enkele documenten nodig. Verzamel deze al op voorhand zodat u ze meteen kan overhandigen aan de deskundige als die aan zijn onderzoek begint. Concreet gaat het om volgende zaken: de bouwplannen van de woning waarbij ook het bouwjaar wordt vermeld, de resultaten van een eventueel eerder uitgevoerd asbestonderzoek en de bewijsstukken van uitgevoerde renovatiewerken na 2001.
Voorbereiding van het onderzoek
Als u alle nodige informatie hebt verzameld, kan u de inventarisatie zelf beginnen voor te bereiden.
- Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de asbestdeskundige elke ruimte vlot kan betreden.
- Hij moet alle hoeken van het pand kunnen onderzoeken.
- Zo mogen er geen kamers afgesloten zijn en moeten rommel en afval zijn opgeruimd.
- Snoei ook overwoekerende planten zodat de deskundige ook daar alles kan controleren.
Inventarisatie van het gebouw
Als alle voorbereidingen zijn afgerond, kan de asbestdeskundige aan zijn inventarisatie beginnen. Dit onderzoek is een niet-destructieve inspectie. Dat betekent dat muren en plafonds niet beschadigd zullen worden. Het kan echter wel zijn dat er kleine beschadigingen ontstaan aan materialen die verdacht zijn.
Als de deskundige twijfelt over een bepaald materiaal, zal hij een staal nemen. Dit wordt geanalyseerd in een labo op aanwezigheid van asbest.
Als het niet mogelijk is om een staal te nemen van het materiaal dat mogelijks asbest bevat, zal de deskundige het materiaal automatisch registreren als asbestverdacht.
Naast de woning zelf, zal de deskundige het ganse terrein afgaan. Een tuinhuis of omheining kunnen immers ook asbest bevatten. Ook deze zaken moeten vermeld worden in het attest.
Ontvangen van asbestattest van OVAM
De conclusies van het asbestonderzoek worden opgenomen in het asbestattest. In de eerste plaats zal vermeld worden of een gebouw asbestveilig is of niet. Een pand is asbestveilig als er enkel asbestmaterialen werden gevonden die een laag risico voor de gezondheid of het leefmilieu hebben. Als er helemaal geen asbestmaterialen werden gevonden, stelt het attest eveneens dat het pand asbestveilig is. Als er asbestmaterialen worden aangetroffen die een verhoogd of hoog risico vormen op het vrijkomen van asbestvezels, is de locatie niet-asbestveilig.
Vervolgens worden in het attest de gevonden asbestmaterialen uitvoerig besproken. Daarbij wordt ook meegegeven wat er moet gebeuren met deze materialen. Het kan zijn dat deze dringend verwijderd moeten worden. Evengoed kan het attest aanbevelen om er zorgvuldig mee om te gaan en ze niet te verwijderen. Bij een positief asbestattest bent u als eigenaar niet verplicht om aanwezig asbest te verwijderen. U hoeft dus geen werken op te starten om het pand volledig asbestveilig te maken. Het is echter wel aan te raden om dit te doen, zeker voor materialen waarbij asbest zou kunnen vrijkomen.
Wat is de prijs voor het verkrijgen van een asbestattest?
De overheid heeft geen prijzen vastgelegd voor het opmaken van een asbestattest. De deskundige mag dus zelf bepalen wat hij aan u aanrekent voor zijn diensten. Reken op prijzen tussen de € 400,- en € 700,-. U doet er goed aan om eerste meerdere offertes op te vragen bij verschillende deskundigen. Zo kan u prijzen vergelijken en betaalt u zeker niet te veel. Check of alle kosten in de offerte zijn opgenomen. Sowieso moet de deskundige een retributiekost betalen aan de OVAM. Sinds 5 februari 2025 bedraagt deze 59 euro. Met die kost kan het attest worden afgeleverd aan de databank van de OVAM.
Wat bepaalt de prijs van een asbestattest?
Aangezien een deskundige zelf mag kiezen hoeveel hij vraagt voor zijn geleverde werk, zijn er geen vaste prijzen voor het opvragen van een asbestattest. Sowieso zijn er heel wat factoren die een rol spelen zoals de grootte van het te inspecteren gebouw, de toegankelijkheid van de woning, het al dan niet afnemen van stalen, enz. Een overzicht.
De grootte van het gebouw
Vanzelfsprekend speelt de omvang van het te onderzoeken terrein met pand een rol bij de prijsbepaling. Hoe meer er te inspecteren valt, hoe meer werk de deskundige nodig heeft en hoe meer hij zal aanrekenen. Kortom, hoe groter het terrein en het pand, hoe meer u zal betalen voor het asbestattest.
Toegankelijkheid van de woning
Als de woning of bepaalde ruimtes in en rond de woning niet goed toegankelijk zijn, zal de deskundige meer werk hebben. Hij moet immers eerst moeite doen om toegang te krijgen tot de woning of een bepaalde ruimte. Dat maakt zijn werk complexer. De extra tijd die hij nodig heeft, zal worden aangerekend.
Het aantal benodigde staalnames
Wanneer de deskundige twijfelt of bepaald materiaal asbest bevat, zal hij een staal nemen van dat materiaal. Die staal moet verder onderzocht worden in een laboratorium. Deze analyse kost ook geld. Hoe meer stalen er moeten worden afgenomen en geanalyseerd, hoe meer kosten er aan het afleveren van het attest gebonden zijn.
De ouderdom van de woning
Oudere woningen die amper gerenoveerd zijn, hebben meer kans op aanwezigheid van materiaal waarin asbest zit. De deskundige zal wellicht meer werk hebben om alles te controleren. Het risico op asbestmaterialen is groter, maar niet altijd meteen zichtbaar.
De beschikbaarheid van relevante documenten
Een asbestattest moet gepaard gaan met bepaalde documenten zoals de bouwplannen van de woning. Het kan zijn dat u deze niet meer heeft. U kan ze altijd opvragen bij uw gemeente, maar meestal gaat hier een kost mee gepaard. Als u dus niet alle documenten heeft, moet u rekenen op een extra kost om ze terug op te vragen.
Eventueel bijkomend onderzoek
Meestal is een standaard visuele inspectie voldoende om een officieel asbestattest op te stellen. Toch kan het zijn dat er extra onderzoeken worden uitgevoerd. Dit kan op vraag van de eigenaar van het pand. Als hij bijvoorbeeld ook wil laten onderzoeken of er achter de wand of onder de vloer asbest zit, kan hij bijkomend onderzoek vragen. Dit kan dan destructief zijn; de vloeren en/of wanden worden dan open gebroken. Hoe meer onderzoeken u wenst, hoe hoger de kostprijs zal zijn.
Actief in heel Vlaanderen en Brussel
Asbest verwijderen Antwerpen – Asbestverwijderaar Deurne – Asbest Hasselt – Asbest saneren Genk – Asbest verwijderen Gent – Asbestinventarisatie Sint-Niklaas – Asbest Kortrijk – Asbest dak verwijderen Brugge – Asbest verwijderen Vilvoorde – Asbestattest Leuven – Asbest ophalen Brussel – Asbestverwijderaar Schaarbeek

Hoe lang is een asbestattest geldig?
Een officieel asbestattest is tien jaar geldig als er weinig risico werd vastgesteld. Als het attest echter aangeeft dat er asbesthoudende materialen met een hoog risico aanwezig zijn, is de geldigheidstermijn heel wat korter. Het attest vervalt dan na vijf jaar. Is er helemaal niets aan asbestmaterialen gevonden? Dan is het asbestattest voor onbeperkte duur geldig. De eindconclusie zegt dan dat er nul asbestmaterialen aanwezig zijn.
In sommige gevallen zal het attest sneller vernieuwd moeten worden dan de termijn voorschrijft. Er moet dan een nieuw asbestonderzoek worden georganiseerd vooraleer de geldigheid van het attest verstreken is. Dat is bijvoorbeeld het geval als er nieuwe asbesthoudende materialen worden gevonden.
Ook moet er een nieuw attest worden opgesteld als er werken werden uitgevoerd waardoor de conclusie ‘niet asbestveilig’ kan omgezet worden naar ‘asbestveilig’. Als tot slot de toestand van de asbesthoudende materialen zichtbaar wijzigen, moet er ook een nieuw attest worden opgemaakt. In deze drie gevallen moet een nieuwe asbestinventarisatie binnen de termijn van één jaar gebeuren.
Vrijblijvend offertes aanvragen!
Wil u een asbestonderzoek laten uitvoeren in uw woning of in een ander gebouw dat u bezit? Vraag dan eerst een offerte op bij meerdere firma’s die deze dienst leveren. Zo kan u prijzen vergelijken en besparen! Zorg dat alle kosten in de offerte zitten: de kosten voor de inspectie zelf, de verplaatsingsonkosten, de retributiekosten en eventuele andere kosten. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend contact opnemen met asbestdeskundigen in uw regio.